Portekiz


Eski bir limanın hüzün ve coşku seli içerisindeki okyanusa yanıt veren gitgelleri gibi Portekiz...

Romalılar’ın eğlence ve şarap tanrısı Dionysos’la özdeş tuttuğu tarihi ve 14. ve 15. yüzyılların sömürgeci devleti Portekiz, diğer yandan modern yüzyılda Pessoa’ların Fadolar’ın hüzünlü birlikteliğinin muhteşem uyumu ve ezgileriyle tanımlanır. Belki de tarihindeki Salazar utancıyla yüzünü okyanusa dönmüş, yalnızlığıyla kendini dalgalarla başabaş mücadeleye adamış Portekiz, José Saramago’nun romanları kadar imgesel ve gerçektir. Şarapsa bu iki duygu yükü arasında bir denge gibidir. Vadilerden şarapevlerine giden yolda dünyanın en lezzetli dengesi…

 


Lizbon

Vasco de Gama’yla özdeşleşmiş gibi bir başkent Lizbon. Atlantiğe bakan ve buradaki limanlardan dünyanın diğer ucuna giden kâşiflerin ya da ‘beyaz adamlar’ın kenti... Dört bir yanı tarih, müzik ve dansla dolu olan... Tejo Nehri üzerinde kurulu 17 km’lik Vasco de Gama köprüsü dalgaların sesini Portekiz’in tamamına taşıyacak uzunlukta... Şehir merkezi Baixa ve Baixa’nın iki kalbi var atan biri Rossio Meydanı diğeri Ticaret Meydanı. Gerçek bir meydan özelliğiyle tarihten günümüze toplantıların eğlencelerin mekanı olarak öne çıkıyorlar ve meydanın tam adıyla gerçek bir kamusal alan olarak işliyorlar. Adını Arapça Alhama yani hamamdan alan Alfama ise şehrin en eski mahallelerinden Sao Jorge Kalesi’nden nehre kadar uzanan yüzlerce yıllık bir mahalle ve sokakları tramvayla çok daha güzel... Belem ise yine meydanı, kulesi ve Pesoa’nın da mezarının bulunduğu Jeronimos Manastırı’yla oldukça görkemlidir. Manuelin tarzıyla yapılmış iki yapı da süslemeleri kemerleriyle çok kültürlü Portekiz’in de birer karma sembolü gibidir... 

 

Porto

Rengarenk siluetiyle Douro Nehri’nin çevresine konuşlanmış Porto muhteşem tarihi ve kiliseleriyle bir 14. yüzyıl şehri olarak duruyor hala… Adı üstünde bir liman kenti olan Porto, bir kanallar diyarı… Dom Louis Köprüsü’yle bir bütünlüğü temsil eden şehir, Portekiz’in de kimliğini gösteren en önemli bölgesidir… Çevresindeki vadinin şarap mabedi olarak biçimlenmesi ve bir liman kenti olarak tarihin derinliklerinden sular taşıyan etkisiyle Porto gerçek bir tarihin dehlizlerine yolculuk adeta…

En eski katedral olan merkezdeki Se Katedrali sonrasında barok mimariyle büyütülen ender yapılardan biri… Görkemli Borsa Binası (Palacio da Bolsa) paranın egemenliği dışında da mimarisiyle bize başka bir dünyayı gösterdiği için sevinç duymalıyız.  Sao Bento Tren İstasyonu kavuşma ve ayrılma mekanı dışında bir aura mekanı gibi… Dört bir tarafı seramikle kaplı duvar resimleriyle dolu istasyon savaş sahnelerinin ayrıntılarıyla gösterildiği bir sergi mekanı aynı zamanda. Sokaklar caddeler binaların rengi hepsi özenle seçilmiş bir bütünlük içerisinde size karşılıyor… Endülüs etkisinin de göründüğü yerlerde sıcak bir müzik sarıyor sizi ve Porto’ya bir daha gelmek ve tamamlamak üzere yarım bir ezgi bırakıyor yüreklerde… 

 

- Portekiz Turu İçin Gezi Zamanlaması

Portekiz'i ziyaret etmek için en iyi zaman, ülkenin çiçek açtığı ve kıştan sonra uyandığı bahardır (Mart-Mayıs). Ayrıca, güneşin hala parladığı, havanın sıcak olduğu ve kalabalığın çoğunun dağıldığı sonbaharda (Eylül ve Ekim arasında) gidebilirsiniz.Yaz (Haziran-Ağustos), özellikle orta Portekiz'de çok sıcak olabilir. Su sıcaklıklarının normalden daha yüksek olduğu bu dönemde çok sayıda Portekizli sahile gidiyor. Ziyaretçiler, güneşli ve davetkar güney Avrupa iklimi tarafından çekiliyor.

Kışlar daha soğuk olsa da yine de bol miktarda güneş sunar. Birçok sahil beldesi şu anda azalırken, şehirleri ve iç bölgeleri keşfetmek için hala iyi bir zaman olabilir.

 

- Portekiz Turu İçin Vize Bilgileri

Schengen Bölgesi’ne mensup ülkelerdendir. Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport) hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.

 

- Uçuş Süreleri

İstanbul ile, ülkenin başkenti olan Lizbon arası uçuş saati yaklaşık olarak 5 saattir. Porto uçuşu ise 4 saat 50 dakikadır

 

- Portekiz'in Para Birimi

Portekiz Euro Bölgesi ülkelerindendir. Seyahatiniz için yanınıza Euro almanızı ve bunun küçük birimlerini de yanınızda bulundurmanızı öneriyoruz.

 

- Portekiz ile Saat Farkımız

Türkiye ile Portekiz arasında - 2 saat fark bulunmaktadır. Türkiye’de saat 12.00 iken Portekiz’de 10.00’dur.

 

- Portekiz'de Telefon Kullanımı

Tüm cep telefonu operatörleri, hattınız uluslararası dolaşıma açıksa kullanılabilmektedir.

 

- Portekiz Gezisi İçin Alınabilecek Kıyafet ve Gerekli Eşyalar

Yanınıza kolayca giyip çıkarabileceğiniz tişörtler, kısa ve uzun kollu gömlekler, pamuklu pantolonlar, rahat yürüyüş ayakkabıları ve akşamları için ince bir mont almanızı öneririz. Bunun dışında şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi, olası gürültüye karşı kulak tıkacı, fotoğraf makinesi, video kamera ve bunların şarj aletleri ve yedek hafıza kartları da getirebilirsiniz.

 

- Portekiz'de Yemek Kültürü

Portekiz mutfağı diğer Avrupa mutfakları kadar iyi bilinmese de yine de keşfedilmeye değer lezzetleri barındırır. Tuzlanmış morina “Bacalhau”, tavuk ve karides yemeklerinde kullanılan Brezilya asıllı baharat “peri-peri”, et sevenler için ise “Espetada” denenmelidir.

 

- Portekiz'de Elektrik

Portekiz’de elektrik 220/230 volttur ve C tipi ikili ince yuvarlak ve F tipi ikili kalın yuvarlak prizler kullanılmaktadır. Prizlerin örnekleri http://www.iec.ch/worldplugs/typeC.htm ve http://www.iec.ch/worldplugs/typeF.htm sitesinden görülebilir.

 

- Portekiz'de Alışveriş

Porto’da Rua de Santa Catarina önemli dükkânların ve outlet mağazalarının bulunabileceği yerler arasındadır.

 

Önemli Not

*Pasaport sürelerinin, Portekiz turu veya turların bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliğinin bulunması ve en az iki boş sayfanın olması gerekmektedir.*