Kazakistan


Kazakistan Cumhuriyeti 1991 yılında siyasi haritalarda belirerek Avrasya'nın merkezinde konumlanmıştır. Kaynağı Türkçe olan Kazak kelimesinin anlamının "hür adam" olduğu düşünülmekte ve bu lakabın tarihsel olarak hürriyetlerine düşkün yörüklerden oluştuğu göz önüne alındığında yerinde bir tanımlama olduğu ortaya çıkmaktadır.

Binlerce yıl boyunca, bu yörükler kalabalık büyük baş hayvan sürülerini gütmüşler, bölgenin yamaçları ve nehir vadilerinde zengin toprakları işlemişlerdir. Değerli kürklerin sevk edildiği tarihi İpek Yolu ve Baharat Yolu'nun her ikisi de bölgeden geçerek Kazakistan'ı kültürel, ticari ve ekonomik anlamda Asya ile Avrupa arasında önemli bir köprü konumuna getirmiştir.

Bulunduğu coğrafya gereği çok farklı kültürlerle etkileşim halinde olan Kazakistan’ın Türk kültürüyle birçok ortak noktası vardır. Bunun yanı sıra, Sovyet Rusya kültürünün etkisi de Kazakistan’da hala gözlemlenir. Kendine özgü mutfağı, kültürü, festivalleri ve doğal güzellikleriyle Kazakistan, dünyadaki muhakkak görülmesi gereken ülkelerden biridir. 

Kazakistan turu için de gerekli olan bilgiler; görülmesi gereken yerleri, Almatı, Astana, Çimkent, Aktav hakkında bilgilere Popüler Şehirler ve gezi zamanlaması, sağlık, vize bilgileri, para birimi, yemek kültürü ve diğer detaylara Sıkça Sorulan Sorular bölümünden ulaşabilirsiniz.


Almatı 

Kazakistan gezilecek yerler listesinin ilk sırasında ülkenin ilk başkenti sıfatını taşıyan Almatı yer alıyor. Burası aynı zamanda ülkenin en kalabalık şehri. Şehirde görülebilecek turistik yerler arasında Cumhuriyet Meydanı, Ascension Ortodoks Katedrali ve Panfilov Parkı bulunuyor.Kazakistan’ın en büyük şehri olan Almatı geniş caddeleri, renkli gece hayatı ve genel olarak şıklığıyla Avrupa kentleri ile yarışacak güce sahip. Başkent Nursultan ise 21. yüzyılın fütüristtik mimarisinden cesur örneklere eve sahipliği yapmasıyla tanınıyor. Ancak bu büyük ülkede asıl macerayı yaşayacağınız yerler büyük şehirler değil, Kazakistan seyahati boyunca karşılaşacağınız doğa manzaralarına inanamayacaksınız.

 

Astana

Ülkenin ikinci büyük şehri ve başkenti olan Nursultan (eski adıyla Astana) da Kazakistan görülecek yerler listesine oldukça bol sayıda nokta sokuyor. Bunlardan bazıları: Hazret Sultan Camisi, Ulusal Müze, Barış Sarayı, Astana Opera Bale ve Tiyatro Salonu, Nur Astana Camisi, Astana Arena Stadyumu, Assumption Rus Ortodoks Katedrali.

 

Çimkent

Ülkenin üçüncü büyük kenti olan Çimkent, 11. yüzyıla kadar uzanan zengin tarihi ve antik mimarisiyle oldukça etkileyici bir şehir. Geniş caddeleri, kalabalık pazarları ve canlı gece hayatı ile Kazakistan’ın en gelişmiş kültür merkezleri arasında gösteriliyor. Bu bölgede yer alan Otrar, Sayram ve Türkistan antik kentleri de görülmesi gereken noktalar arasında yer alıyor.

 

Aktav

Hazar Denizi kıyısında bulunan Aktav, dinamik ve hızlı bir şehir. Uçsuz bucaksız kumsallarıyla da deniz tatillerinin sevilen adreslerinden.

Asya ile Avrupa arasındaki sınırı belirleyen Ural Dağları’nın hemen güneyinde konumlanan Aktobe, Kazakistan’ın en zengin şehirlerinden biri olarak gösteriliyor. Aktobe Müzesi, Aliya Moldagulova Müzesi ve Aktobe Tiyatrosu gibi çok sayıda cazibe noktasına sahip. Ayrıca Kazakistan gece hayatı açısından da en canlı şehir olarak biliniyor. Kumsalları, kafeleri, restoranlarıyla gençlerin buluşma noktası olan şehir, ülkenin en popüler yerleşim yerlerinden biri.

- Kazakistan Turu İçin Gezi Zamanlaması

Kazakistan; Orta Asya ve Sibirya iklim bölgelerinde yer alan ve karasal iklime sahip bir ülkedir. Topraklarının büyük bölümünü dağlar oluşturur. Kazakistan’da binlerce akarsu bulunur, birçoğu Hazar Denizi, Balkaş ve Aral göllerine dökülmektedir. Ülke, okyanuslardan uzak olduğu için ve denizel etkinin büyük dağlar engeline uğrayarak iç kesimlere girmemesi nedeniyle oldukça sert iklimin etkisi altındadır. Kazakistan’da bölgeler arası sıcaklık farkı çoktur. Ayrıca dağların etkisiyle de yaz ve kış mevsimi arasında ısı farkı da fazladır. Ocak ayında –35 dereceden –4 dereceye kadar varan hava sıcaklığı, yazın temmuz ayında 19 dereceden yaklaşık 35 dereceye kadar yükselmektedir.

 

- Kazakistan  Turu İçin Dikkat Edilmesi Gereken Sağlık Konuları​

Düzenli ilaç kullananların, ihtiyaçtan daha fazla ilacı yanlarında getirmeleri önerilmektedir. Çünkü ülkede her türlü ilaç bulunamıyor. Bunun yanı sıra ciddi bir sağlık sorununuz varsa (kalp, tansiyon, şeker vs.) doktorunuz tarafından imzalı bir belgeyi yanınızda bulundurmanız yararlı olacaktır. Ayrıca çeşme suyu içmemeniz, ilk defa sizin açacağınız kapalı şişe su içmenizi öneririz.

 

- Kazakistan Turu İçin Vize Bilgileri

En az altı ay geçerli pasaportunuz olması kaydı ile Kazakistan Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulamamaktadır

 

Uçuş Süreleri

Almaata – İstanbul: 5 saat 50 dakika

 

- Kazakistan'ın Para Birimi

Para birimleri Kazakistan Tengesi’dir. Dolar ve Euro kolayca değiştirilebiliyor. Kredi kartı kullanımı çok yaygın olmamakla birlikte, kredi kart dolandırıcılığına karşı dikkatli olunmalıdır.

 

- Kazakistan'da Saat Dilimi

Kazakistan Türkiye’den 3  saat  ileridedir.

 

- Kazakistan'da Telefon Kullanımı

Tüm cep telefonu operatörleri, hattınız uluslararası dolaşıma açıksa kullanılabilir. 

 

- Kazakistan Gezisi İçin Alınabilecek Kıyafet ve Gerekli Eşyalar

Yanınıza kolayca giyip çıkarabileceğiniz tişörtler, kısa ve uzun kollu gömlekler, sort ve pamuklu pantolonlar, rahat yürüyüş ayakkabıları ve akşamları için ince bir mont almanızı öneririz. Bunun dışında şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi, olası gürültüye karşı kulak tıkacı, fotoğraf makinesi, video kamera ve bunların şarj aletleri ve yedek hafıza kartları da getirebilirsiniz. Gidilecek zamana göre kıyafetler değişiklik gösterebilir.

 

- Kazakistan'ın Yemek Kültürü

Kazak Mutfağı bizim damak zevkimize  ama Türk Mutfağı’ndan ayrıldığı yerler var elbette ki. Tarihin eski dönemlerinde avcılık yeteneğini geliştirmiş olan bu halk, geçmiş deneyimlerine dayanarak hala et ağırlıklı bir beslenme şekli izliyor. Kazak sofralarının vazgeçilmezleri arasında; kuzu, koyun, sığır, at ve deve etleri yer alıyor. Ayrıca Kazakistan’a özgü olan 150 balık çeşidi de balığın mutfakta önemli bir yer edinmesini sağlamış. Bu ülkenin yöresel tatları arasında bulunan ve mutlaka yemeniz gereken tatlar arasında ise beş parmak, Kazakşa Şorba, Uygur Mantısı, Bavursak ve kazkarta yer alıyor. Ayrıca kısrak sütünden yapılmış kımız ve deve sütünden yapılmış subat da Kazaklar’ın sofradan eksik etmediği içecekler arasındadır

 

- Kazakistan'da Elektrik

Genelde 200-220 V kullanılıyor.. Birçok priz tipine bizim kullandığımız iki pimli fişler uymaktadır. Prizlerin uymadığı yerlerde sorun yaşamamak için elektronik mağazalarında satılan üniversal fiş adaptörlerinden alınabilir.

 

- Kazakistan'da Alışveriş

Kazakistan’a özgü şeyleri bulabileceğiniz en güzel yöntem kurulan semt pazarlarıdır. Çok sayıda semt pazarlarından alış-veriş yapılabilir.Almaata’nın en popüler alışveriş caddesi Gogol şehir merkezinin kuzeyinde yer almaktadır. Semt pazarları yerel çarşıların kurulduğu yer ise Zhibek Zholy’dir.

 

Önemli Not

*Pasaport sürelerinin, Kazakistan turu bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliğinin bulunması ve en az iki boş sayfanın olması gerekmektedir.*