Güney Kore


Bize bir o kadar uzak bir o kadar da yakın olan ülkedir Kore..

Tahmini olarak 500bin yıllık tarihi ile Dünya’nın devam eden en eski medeniyetlerinden birisidir Güney Kore olarak bilinen, resmi adı ile Kore Cumhuriyeti, Japonya, Çin ve Kuzey Kore ile komşudur. Japonya'nın kültürüne olan etkisi çok fazladır. Birçok Asya ülkesi gibi teknoloji alanında çok gelişmişler, ekonomik olarak bölgenin en güçlü ülkelerindendir.

Her ne kadar bize uzak olsa da aramızdaki bağlar eskiye dayanmaktadır. 1950’de Kore Savaşında gönderdiğimiz askerlerimiz bu bağları sağlamlaştırmıştır.

“ Komşunun kabını boş götürme” gibi bir çok benzerliğimiz bulunan Kore, Uzakdoğu’da görülmesi gereken ülkelerdendir.

Güney Kore turu için de gerekli olan bilgiler; görülmesi gereken yerleri, Seul, Busan, DMZ hakkında bilgilere Popüler Şehirler ve gezi zamanlaması, sağlık, vize bilgileri, para birimi, yemek kültürü ve diğer detaylara Sıkça Sorulan Sorular bölümünden ulaşabilirsiniz.


Seul

Güney Kore’nin başkenti ve en büyük metropolüdür. Şehrin nüfusu 10 milyonu geçmiştir.Han River üzerinde bulunan kentin tarihi 2000 yıldan öncesine kadar dayanır. M.Ö. 18 yılında Kore’nin Üç Krallığı’ndan birisi olan Baekje tarafından kurulan Seoul, Joseon Hanedanlığı ve Kore İmparatorluğu döneminde başkent olmayı sürdürmüştür. Şehrin metropol bölgesi Changdeok Sarayı, Hwaseong Kalesi, Jongmyo Tapınağı ve Joseon Hanedanlığı Anıtı olmak üzere 4 adet UNESCO Dünya Mirası alanına sahiptir. Kent, en yükseği dünyanın en çok ziyaret edilen ulusal parkına da sahip Bukhan dağlarıyla çevrilmiştir. Guinness Dünya Rekorlarına sahip modern mekanlar arasında dünyanın en büyük üstü kapalı eğlence parkı Lotte World, dünyanın en uzun köprü şelalesi Moonlight Rainbow Fountain ve dünyanın en büyük sinema ekranına sahip Times Square CGV Starium vardır. K-Pop ve Korean Wave’in doğum yeri olan Seoul 2012 yılında 10 milyon ziyaretçiyi aşmıştır. Ayrıca Çin, Japon, ve Taylandlı turistlerin en fazla ziyaret etmek istedikleri yerler arasında üç yıl üst üste birinci sırada gelmiştir.Günümüzde Seoul, Kore Savaşı’nın ardından ‘Han River Mucizesi’ olarak adlandırılan ekonomik büyüme ve gelişme sonrası lider ve sürekli gelişen global bir şehre dönüşmüştür. 773.9 milyar dolarllık GDP ile 2012 yılında Tokyo, New York ve Los Angeles’ın ardından dünyanında dördüncü büyük metropol ekonomisi olmuştur. 

 

Busan

Busan, Güney Kore’nin en büyük liman kenti. Ayrıca 4 milyona yakın nüfusu ile Güney Kore’nin en büyük ikinci şehri. Şehir,deniz yemekleri ve plajlarıyla ünlüdür. Her ne kadar öncelikle liman şehri olarak bilinse de şehir dağ ve okyanusun alışılmadık bir biçimde karışımı olan yüksek tepelere kuruludur. Bölge Kore Savaşı’ nda zarar görmemiştir fakat yoğun mülteci akını şehri şekillendirmiştir.

 

DMZ

Tarafsız bölge (DMZ) olarak bilinen 4km çapında 240km uzunluğunda tampon bölge Kuzey ve Güney Kore’yi ayıran yarımadanın ortasında bulunuyor. Her iki tarafın sınırında, savaşa hazır tank tuzakları, elektrikli çitler, kara mayınları ve orduları ile yeryüzünde korkutucu yerlerden biridir. Kuzey Kore’yi gözetleme olanağı sağlaması ile önemli bir turizm cazibe merkezi haline gelmiştir, çünkü aynı zamanda en gerçeküstü bir yerdir. Tarih meraklıları ve garip deneyim koleksiyoncuları için burası kaçırılmaması gereken bir yerdir.

DMZ’yi ziyaret etmek için pasaportunuzu getirmek gerekir. Bazı ülkelerin vatandaşları bu turlarda izin verilmez. Sıkı kıyafet ve davranış kodları da vardır; Genellikle erkekler için gömlek ve hiçbir açık giysi veya açık parmaklı ayakkabı, yırtık kot pantolon ile girmek mümkün değildir. Alkol tüketimi de yasaktır.

- Güney Turu İçin Gezi Zamanlaması

Açan kiraz çiçeklerinin canlı pembesini görmek istiyorsanız, Güney Kore'yi ziyaret etmek için en iyi zaman Mart ve Mayıs ayları arasıdır. Soğuk havalarda yapraklar değişirken manzaraların canlandığını görmek istiyorsanız, Eylül ve Kasım ayları arasında ziyaret etmenizi öneririz. Bu dönemlerdeki sıcaklıklar genellikle hoştur ve açık hava etkinlikleri için uygundur.

Haziran, Temmuz ve Ağustos, yürüyüş için en iyi koşulları sunar, ancak hava sıcak ve dağlardan uzakta nemlidir.

Gezinizi planlarken yerel tatilleri hesaba katmak önemlidir. Kore Yeni Yılı, ayın ilk günüdür ve Chuseok, sekizinci ayın 15. günüdür. Bu zamanlarda, birçok sakin kutlamak için kırsal kesimdeki memleketlerine gider ve birçok işletme kapanır.

 

- Sağlık

Güney Kore'ye  girişlerde Türk vatandaşları için herhangi bir aşı zorunluluğu bulunmamaktadır. Kesinlikle kapalı şişe suyu tüketmenizi, buz, süt ve süt ürünlerinden kaçınmanızı, iyi pişirildiğine emin olduğunuz et, tavuk ve balık ürünleri tüketmenizi, meyve konusunda ise kabuğu soyulabilen meyveler yemenizi öneriyoruz. 

 

- Güney Turu İçin Vize Bilgileri      

Kore, çipli pasaportlardan vize istememektedir. Eğer eski pasaportunuzu (Lacivert) kullanıyorsanız vize almanız gerekmektedir.

 

- Uçuş Süreleri    

İstanbul – Seul uçuşumuz direkt uçuş olup yaklaşık 10 saat 50 dakika sürmektedir.

 

- Güney Kore'nin Para Birimi         

Para birimi Yen’dir. Bu gezi için yanınıza USD almanızı ve bunun da küçük birimlerini yanınızda bulundurmanızı öneriyoruz.

 

- Güney Kore ile Saat Farkımız          

Türkiye ile ülke arasında +6 saat fark bulunmaktadır. Türkiye’de saat 12.00 iken seyahat edeceğimiz ülkelerde saat 18.00..

 

- Güney Kore'de Telefon Kullanımı           

Tüm cep telefonu operatörleri eğer telefonunuz uluslararası dolaşıma açıksa kullanılabilmektedir. Ancak ülkenin bazı kesimlerinde şebeke olmayabilir.

 

- Güney Kore Gezisi için Kıyafet ve Gerekli Eşyalar

Eşyalar  Yanınıza kolayca giyip çıkarabileceğiniz tişörtler, kısa ve uzun kollu gömlekler, pamuklu pantolonlar, rahat yürüyüş ayakkabıları ve ince bir mont ya da hırka almanızı öneririz. Sentetik olmayan ve pamuklu kıyafetler tercih etmenizi tavsiye ederiz. Yağmur ihtimaline karşı bir yağmurluk ve şemsiye de getirebilirsiniz. Bunun dışında şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi, olası gürültüye karşı kulak tıkacı, fotoğraf makinesi, video kamera ve bunların şarj aletleri ve yedek hafıza kartları da getirebilirsiniz.

 

- Güney Kore'nin Yemek Kültürü

Bölgede Uzakdoğu yemek kültürüne ait bir mutfak hakim. Sokak satıcılarından bir şey almamanızı öneririz. Bunun yanında gideceğimiz restoranlar ve otellerde alacağımız yemeklerin damak tadınıza uygunluğunu fark edeceksiniz.

 

- Güney Kore'de Elektrik

Genelde 100 V kullanılıyor. Japonya’da İngiliz tipi üç pimli prizler kullanılmaktadır. Prizlerin uymadığı yerlerde sorun yaşamamak için elektronik mağazalarında satılan üniversal fiş adaptörlerinden alınabilir. Prizlerin örnekleri http://localti.me/tokyo-japan sitesinden görülebilir. Adaptör getirmenizi öneririz.

 

- Güney Kore'de Alışveriş              

Özellikle Elektronik konusunda tam bir alışveriş cennetidir. Onun haricinde geleneksel kıyafetler ve hediyelik eşyalar alınabilir.

 

Önemli Not

*Pasaport sürelerinin, Güney Kore turu bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliğinin bulunması ve en az iki boş sayfanın olması gerekmektedir.*