Fas


Her bir karesi bir film sahnesi...

Hem Atlas Okyanusu’na hem Akdeniz’e olan kıyısıyla kendini diğer Afrika kimliklerinden ayıran Fas, sadece Cebelitarık Boğazı’yla Avrupa’dan ayrıldığını düşünen bir ülke olarak eski ve yeni yüzüyle iki farklı kimliği temsil ediyor: biri yüzyıllar boyunca süregelen surlar içinde eski Fas ile alt yapıları, kanalları ve ‘modern’ binaları yapılmış Fransızlar’ın eski sömürgesi, yeni Fas.

Humphrey Bogard ile Ingrid Bergman’ın Casablanca’sını göreceğiniz bir efsane dünya. Her türlü malın satıldığı sonsuz pazarlıkların yapıldığı çarşıları, pazarları, burnunuzdan eksik olmayan baharat kokuları ve yemek dumanları tıpkı filmde olduğu gibi sahne sahne sizi sokaklarda gezdirecek kadar güçlü, üstelik de stüdyodan daha canlı ve gerçek!

Mevsimsel olanakların çeşitliliği, bir yandan okyanusun sonsuz derinliğinde deniz turizmine imkan verirken, diğer taraftan dağlara tirmanan yeryüzünün eşsiz manzarası içinde kar tatili başka bir seçenek yaratabilir. Ve Fas tıpkı filmdeki repliğin uyarlanmış versiyonu gibi ‘güzel bir yolculuğun başlangıcı’ olacaktır.

Fas turu için de gerekli olan bilgiler; görülmesi gereken yerleri, Kazablanka, Marakeş, Fez, Rabat, Beni Mellal, Chefchaouen hakkında bilgilere Popüler Şehirler ve gezi zamanlaması, sağlık, vize bilgileri, para birimi, yemek kültürü ve diğer detaylara Sıkça Sorulan Sorular bölümünden ulaşabilirsiniz.


Kazablanka

Adını İspanyolca’dan alan Kazablanka, beyaz ev anlamında ve şehrin evlerinin beyazlığından adını alıyor. Fas’ın ekonomik atar damarı desek yanlış olmaz burası için. En önemli liman kenti ve her türlü ticaretin döndüğü büyük bir merkez -hatta yok yok da denebilir.

Şehir eski ve yeni olarak ayrılıyor. Surlar içerisinde kalan ‘Medina’, geçmişiyle, yaşam biçimi ve gündelik hayat pratikleri açısından tıpkı sokakları gibi labirenti andırıyor. Yeni olan ise biraz daha ‘Batı’ merkezli bir modernizm içeriyor. Upuzun sahili ve eğlence mekanlarıyla sıra sıra kafeleri sizi Fas’tan çıkarıp Paris’in sokaklarına götürüyor.

II. Hasan Camii de buradadır ve dünyanın en büyüklerinden biri ama en uzun minareli camisi olarak tüm heybetiyle Atlas Okyanusu’nun sonsuzluğunun karşısına dikilmiştir. O kadar yakın ki dalgaları yakalayabilir, başka kimseyi araya sokmadan tek başınıza her anlamda başbaşa kalabilirsiniz…

 

Marakeş

Atlas Dağları’nın ardında Berberi dilinde Tanrının Ülkesi’dir Marakeş ve toprağın bir yansıması olarak renklerden kırmızıdır. Güneş doğarken ya da batarken toprak rengi binalardaki kırmızılık gökyüzüne doğru kızıl bir hale saçıyor ve gökyüzüne dünyadan bir sinyal veriyor gibidir: Bu şehir koruma altında!

Medina bölgesi keşmekeş yapısıyla biraz yabancı gelebilse de bir müddet sonra sizi sarmalayacak bir ambiyansı illa ki yaratıyor. Zamanla siz de sokaklarda kendinizi kaybolma pahasına en darından çıkmazına, en kalabalığından tenhasına yolları adımlar buluyorsunuz. Bahia Sarayı’ysa yaseminler eşliğinde bu kayboluşun bir başka boyutunu yaratır türden ya da Kutubia sadece ve sadece inanılmaz...

Cema-ül Fena ise filmlerden bir sahne sanki ya da altmış yetmiş yıl öncesinden bir fotoğraf karesi: seyyar satıcılar, yılan oynatıcıları, dansçılar, müzisyenler, ateş kusanlar, kılıç yutanlar, büyücüler... tam bir festival dünyası. Hemen arkasındaki Yahudi mahallesi ve meşhur bahçeleri de bu tabloyu at arabasıyla birlikte tamamlayan figürlerden... Sizin de resme dahil olmanız dileğiyle...

 

Fez

Renklerden sarı Fez. Sepya bir fotoğrafı andırır gibi hüznü, tarihi yorgunluğunda gizli. Her şey eskiden bir kare misali, sizi tarihin içine gömüyor ve en eski din ve kültür merkezlerinden biri olarak sizi çepeçevre sarıyor. Fas’ın genelinde olduğu gibi şehir eski ve yeni olmak üzere ayrılıyor. Eski şehrin (Fes el Bali) öylesine ‘kompakt’ bir mimariye sahip ki, ne bir eksik ne bir fazla iskambilden evler gibi; çekseniz birini, yıkılacak türden mahalleler... Ve dar sokaklarında eşekler ya da atlar aynı şekilde ticareti sürüklüyorlar yüzyıllardır...

Kültürel hayatın içi dopdolu... En eski üniversitelerden Karaviyin eğitimine hâlâ devam ediyor ve tarihi medreselerin bulunduğu en değerli bölgelerden biri olarak hayret uyandırıyor. Arap kültürünün ağırlığının hissedildiği, İslam’ın merkezi, UNESCO’nun Kültür Mirası Fez: Endülüs Camii, Attarin ve Ebu İnan Medresesi, Molla İdris Müzesi, Neccarin Çeşmesi ve daracık sokaklarda keşfedilecek yüzlerce gizem...

 

Rabat

Atlantik'ten uzanan bir sahilin en baş şehri Rabat... Fas’ın başkenti. Tarihi dinamiklerinin canlı tutulduğu sürgün Endülüslü Mağripliler’in yurdu... Roma’ya kadar uzanan tarihi, kendini sokaklarında, mimarisinde ele veriyor... Okyanusa açılan hem bir liman hem de şehri savunan kale bir kimliği de ifşa ediyor... Meydanlarında etrafınıza baktığınız her yapı bir şeyler anlatıyor... Sarayı, 5. Muhammed Meydanı, oradan çarşısı ve Büyük Camii... Adalet yükünü sırtlamış ve üniversite dünyasını taşımış binalarıyla bir hükümeti anlatır gibi hepsi bir arada ve bir bütün... Dantellerle birbirine işlenmiş birer duygu yükündeler...

Daracık sokaklarından mavi renkli taş binaların çıkardığı okyanus dolu kale inanılmaz bir his... Tüm tarihe yukarıdan ve muhafız edasıyla baktığınız bir ortam... Kıyıya vurulan sular, esen yel bir fırtınanın habercisi sanki... Tarih yeniden yaşanıyor... Sokaklar meydanlar yeniden keşfediliyor...

 

Beni Mellal

Fas’ın 16 bölgesinden Tadla Azilal’in başkenti Beni Mellal... Orta Atlas dağları boyunca uzanan bir dilimde yemyeşil bir dünyanın kapısını açan bir aralık. Fas’ın tam ortasında tüm şehirlere eşit mesafede bir insan gibi nefes alıp veriyor... ‘Bir ağaç gibi tek ve hür’... Yeşil’in her bir tonu her bir evresi söz konusu... Bir nefes sıhhat gibi yaşam dolu Beni Mellal, tam bir huzur dünyası... İçindeki küçük şelalelerle sıcaklığa serinlik katan Botanik Bahçe buradaki son nokta denilebilir...

Ancak tüm Beni Mellal’i yukarıdan gören bahçelerini içinize çekeceğiniz bir manzarayı size sunan Kalesi, şehre asıl kimliğini veren tarihine damgasını vuran bir siluet gibi her daim orada ve hazır... Korumak için şehrin üzerine çökecek bir güvence sanki... Ve son olarak birer tarihi eser niyetine otelleri dört bir yanda tarihini ifşa ediyor Beni Mellal’in...

 

Chefchaouen

Aynı zamanda Mavi Şehir olarakta anılan şehir Rif Dağları'nın eteğinde, Tanca ve Tatvan şehirlerine yakın bir konumda yer alır. İspanyollar'ın Museviler'i sürmesi ile buraya göç eden insanlar şehrin gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. Şehrin evlerinin maviye boyanmasıda yine bir Musevi geleneğidir. Şehrin eski merkezi olan Medina'nın ara sokaklarında dolaşıp, buradan Plaza Uta El Hammam Meydanı'na ulaşıp meydandaki restoran ve kafelerde keyifle vakit geçirmeniz mümkündür. Aynı zamanda meydandaki Büyük Camii ve Kasbah görülmesi gereken yerlerdendir.

 

- Fas Turu İçin Gezi Zamanlaması

Fas'ı ziyaret etmek için en iyi zaman ilkbahar (Mart ortasından Mayıs'a kadar) veya sonbahardır (Eylül'den Ekim'e). Hava, kışın soğuk ve kar yağışından; yazın kavurucu sıcağından farklı olarak ılık ama hoştur.

Kıyı bölgeleri yıl boyunca ziyaret edilebilir. Kışın hoş bir ılıktır, yazın ise 20 ° C'nin ortalarına kadar yükselen sıcaklıklarda güneşlenirler.

Yüksek Atlas Dağları, kışın soğumasına rağmen tüm yıl boyunca ziyaret edilebilir. Yaz hala uzun mesafeli yürüyüşlere çıkmak için biraz sıcak olabilir, ancak sıcaklık sizi rahatsız etmiyorsa, Nisan ve Ekim ayları arasında koşullar her zaman iyidir. 

 

- Fas Turu İçin Dikkat Edilmesi Gereken Sağlık Konuları Sağlık

Fas’a girişlerde herhangi bir aşı zorunluluğu bulunmamaktadır. Bölgenin iyi restoranlarında ve otellerde alınacak yemeklerde, sağlığınızı tehdit edecek bir sorun ile karşılaşılacağını düşünmüyoruz. Buna karşın grupla birlikte olmadığınız anlarda yeme içme konusunda dikkatli olmanızı, kesinlikle kapalı şişe suyu tüketmenizi, buz, süt ve süt ürünlerinden kaçınmanızı, iyi pişirildiğine emin olduğunuz et, tavuk ve balık ürünleri tüketmenizi, meyve konusunda ise kabuğu soyulabilen meyveler yemenizi öneriyoruz. 

 

- Fas Turu İçin Vize Bilgileri

Türk vatandaşları, Fas'a gerçekleştirecekleri 90 güne kadar kalış süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.

 

- Uçuş Süresi

İstanbul ile, Kazablanka arası uçuş süresi yaklaşık olarak 5 saat 10 dakikadır.

 

- Fas'ın Para Birimi

Fas’ın para birimi Fas Dirhemi’dir (MAD). Fas Dirhemi’nin ülke dışına çıkarılması yasaktır. Elinizde kalan Dirhem’in ülkeden ayrılmadan önce tekrar USD ya da Euro’ya çevrilmesi gerekmektedir.

 

- Fas ile Saat Farkımız

Türkiye ile Fas arasında - 2 saat fark bulunmaktadır. Türkiye’de saat 12.00 iken Fas’ta 10.00'dur.

 

- Fas'da Telefon Kullanımı

Tüm cep telefonu operatörleri, hattınız uluslararası dolaşıma açıksa kullanılabilmektedir.

 

- Fas Gezisi İçin Alınabilecek Kıyafet ve Gerekli Eşyalar

Yanınıza kolayca giyip çıkarabileceğiniz tişörtler, kısa ve uzun kollu gömlekler, pamuklu pantolonlar, rahat yürüyüş ayakkabıları ve akşamları için ince bir mont almanızı öneririz. Bunun dışında şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi, olası gürültüye karşı kulak tıkacı, fotoğraf makinesi, video kamera ve bunların şarj aletleri ve yedek hafıza kartları da getirebilirsiniz.

 

- Fas'da Yemek Kültürü

Mutfak kültürü Türk mutfağına göre farklı bir bölgeye gidildiği unutulmamalıdır. Fas mutfağı, Akdeniz, Arap, Yahudi, İran, Batı Afrika ve Berberi mutfağından etkilenmiştir. Yemekler baharatlı olabilir.

 

- Fas'da Elektrik

Fas'ta 220 V ; C ve E tipi prizler yaygındır.

 

- Fas'da Alışveriş

Fas bir alışveriş cennetidir. Marakeş ve Fez’de karşımıza çıkacak “souk” adı verilen kapalıçarşılar bir yanda yerel ürünleri beğeninize sunarken, Kazablanka'da bulunan “Morocco Mall” Kuzey Afrika’daki en büyük alışveriş merkezidir. El yapımı ürünler, geneneksel lambalar, yerel kıyafetler, halı ve kilimler bu ülkeden alınabilecek birçok şeyden yalnızca birkaçı.

 

Önemli Not

*Pasaport sürelerinin, Fas turu bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliğinin bulunması ve en az iki boş sayfanın olması gerekmektedir.*