Estonya


İçinizi aydınlatan, bir ekvator ülkesi olmasa da içinizi üşütmeyen bir ülke Estonya...

Baltık'a nazır, hemen yamacında denize sıfır, lebi derya, arka tarafı ormana bakan, halkından hep güzel ve özenle bakılmış, güler yüzlü, sevecen Estonya; Finlandiya Körfezi’ne flörtöz bakışıyla herkese mavi boncuk dağıtan ülke tüm ilişkilerinin iyiliğini yerleşik ve kadim Tartu Üniversitesi kimliğine borçlu olsa gerek ya da Şarkı Devrimi’ne...

Tallinn tüm ilgiyi hak eden Dünya Mirası bir başkent olarak öne çıksa da Rüütli Tanav Bölgesi başlıbaşına bir keyif. Özellikle yollardaki manzara uyunarak geçirilen sıkıcı yolculukları keyifli hale getiriyor. Düzenli sokakları, taşlı yolları, tuğlalı iki üç katlı evleriyle Parnu minyatür yapısıyla dikkat çekiyor. Kızıl Kule’si ve katedraliyle size tüm sıcaklığını ilk görüşte verecek cinsten Baltık’ın kenarında çok eski bir yerleşim birimi... Estonya hayata farklı bakmak isteyecekler için ufuk açıcı bir ülke...

Estonya turu için de gerekli olan bilgiler; görülmesi gereken yerleri, Tallinn hakkında bilgilere Popüler Şehirler ve gezi zamanlaması, sağlık, vize bilgileri, para birimi, yemek kültürü ve diğer detaylara Sıkça Sorulan Sorular bölümünden ulaşabilirsiniz.


Tallinn

Tallinn küçük yapısına aldırmadan büyük büyük laflar eden tepeden aşağıya bir şehir Tallinn. Bir başkent. Dünya Mirası şehirlerden biri. Küçücük alanda devasa bir kenti sıkıştırmış her anlamıyla kompakt bir Baltık denizi şehri. Yukarıdan Tommpea yani Katedral Tepesi’nden başlanabilir. Çünkü burası şehrin haritasını çıkarmak için birebir. Ve hemen altında Alexander Nevsky Rus Katedrali bütün ihtişamıyla şehre damgasını vuruyor. Haç ve Ay çatışması mimaride görünür vaziyette dikkat çekiyor. Raekoja Meydanı’na gelmeden çevresinde Dominican Manastırı, ortaçağdan kalma atölyeler aynı şekilde zaman hiç hareket etmemişçesine öylece duruyorlar. Hem heyecanlı hem korkutucu.

Bir 12. yüzyıl eseri olan ancak daha sonra 18. yüzyılda yenilenen, Rautavesi Gölü’nün çevresindeki peyzaj için önemli bir yapı olan, St. Olaf Kilisesi eski şehri aşağıya doğru arşınlarken görünüyor karşıdan. Çarlığın iyi miraslarından Kadriorg Parkı şehrin en canlı en keyifli yerlerinden... Viru Meydanı ise şimdi karşımızda ve alışveriş her zaman akılda. Rus etkisinden Batı’ya geçişin sembolü çarşı. Tallinn hem günümüzden hem de yüzlerce yıllık geçmişten gelen parçalarla heyecan verici bir sentez.

- Estonya Turu İçin Gezi Zamanlaması

Ilıman bir iklime sahip olan Estonya’nın kıyıları nemli ve serindir. İç kesimlerde ise karasal iklimin etkileri hissedilir. Kış aylarında ortalama sıcaklık değeri -6 derecedir.  Ülkeyi ziyaret etmek için en uygun zaman nisan ve mayıs aylarından eylül ayı başlangıcına kadar olan süredir. Temmuz ve ağustos ayları sıcak geçerken bazen hava sıcaklığı 30 dereceyi bile bulur. Ancak yaz sıcaklık ortalaması 16-17 derecedir.

Aynı zamanda yoğun yağışların da gözlendiği yaz aylarında bir ayın neredeyse yarısı yağışlı geçer. Yılın en az yağış alan ayı ise nisan ayıdır. Yaz ayları hayli sıcak geçmesine rağmen yağışlar görülebilir. Ülke iklimi bölgeden bölgeye farklılık gösterdiğinden, gideceğiniz rotanın iklim koşullarını göz önünde bulundurmanız tavsiye edilir.

 

- Estonya Turu İçin Vize Bilgileri

Estonya Schengen Bölgesi’ne mensup ülkelerdir. Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport) hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.

 

- Uçuş Süreleri

İstanbul ile, ülkenin başkenti olan Tallinn arası uçuş süresi yaklaşık olarak 3 saat 15 dakikadır.

 

- Estonya'nın Para Birimi

Estonya, Euro Bölgesi ülkelerindendir. Seyahatiniz için yanınıza Euro almanızı ve bunun ufak birimlerini yanınızda bulundurmanızı öneririz.

 

- Estonya ile Saat Farkımız

Türkiye ile Estonya arasında saat farkı bulunmamaktadır.

 

- Estonya'da Telefon Kullanımı

Tüm cep telefonu operatörleri, hattınız uluslararası dolaşıma açıksa kullanılabilmektedir.

 

- Estonya Gezisi İçin Alınabilecek Kıyafet ve Gerekli Eşyalar

Yanınıza kolayca giyip çıkarabileceğiniz tişörtler, kısa ve uzun kollu gömlekler, pamuklu pantolonlar, rahat yürüyüş ayakkabıları ve akşamları için bir mont ve ince kazaklar almanızı öneririz. Yağmur ihtimaline karşı bir yağmurluk ve şemsiye de getirebilirsiniz. Bunun dışında şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi, olası gürültüye karşı kulak tıkacı, fotoğraf makinesi, video kamera ve bunların şarj aletleri ve yedek hafıza kartları da getirebilirsiniz.

 

- Estonya'da Yemek Kültürü

Et yemekleri bu ülkenin sofralarından eksik olmaz ve bu yemekler genellikle kremalı soslar ile ya da güveç olarak servis edilir. Ayrıca deniz kıyısı ülkesi olması nedeni ile taze deniz ürünleri de sofraların önemli bir parçasını oluşturur. Bunun dışında dünya mutfaklarından örnekleri de rahatlıkla bulabilirsiniz.

 

- Estonya'da Elektrik

Elektrik 220/230 volttur ve C tipi ikili ince yuvarlak ve F tipi ikili kalın yuvarlak prizler kullanılmaktadır. Prizlerin örnekleri http://localti.me/estonia sitesinden görülebilir.

 

- Estonya'da Alışveriş

Estonya'da bol miktarda amber bulunmaktadır ve amberden yapılma mücevherler ve diğer ürünler en iyi alışveriş seçenekleri olarak görülmektedir. Bunun dışında seramik ve yerel sanatçıların ürünlerini de satın alabilirsiniz. Estonya’da yöreye özgü el örgüsü ürünler de alınabilir.

 

Önemli Not

*Pasaport sürelerinin, Estonya turu veya turların bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliğinin bulunması ve en az iki boş sayfanın olması gerekmektedir.*