Endonezya


Renkli düşlerin dans ettiği ülke Endonezya

Tarih boyunca deniz ticaretinin merkezinde yer alan ülke, sayısız takımadadan oluşmuştur. Ticaretin merkezi… Göçlerin ülkesi… Yaşadığı baskıları hayalleri ile örten Endonezya, 1949 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Büyük olayların ülkesi Endonezya, dünyanın 3. büyük demokrasisi olarak adaletli kalmanın tadını çıkarıyor.  

Çeşitliliğini iklimlerinde de hissettiren ve coğrafi konumu nedeniyle ekvator esintilerini yaşayan Endonezya’nın yumuşak ikliminin etkilerini insanların mutluluğunda görmek mümkün oluyor. Muson yağmurlarından kaçarken kendinizi dev yaprakların altında saklambaç oynarken bulabilirsiniz. Kendine özgü iklimleri olan adalarının her biri farklı bir rüya gibi… Hint ve Pasifik Okyanusları arasında parlayan ülke, renkli doğası ile varlığını ortaya koyuyor.

Alternatiflerin ülkesi Endonezya… Ülkenin renklerini mekânsız yaşamak isteyenlerin alışverişe doyamayacağı, zamansız eğlence anlayışının hâkim olduğu ve kokusunu içinize çekebileceğiniz tarihi alanlarının bulunduğu ülke… Festivaller ülkesi Endonezya’nın en büyük festivali Pasola Nusa Tenggara’daki at binicilerinin oyunları tarihi yeniden yaşatıyor. Danslarını renklere ve kumaşlara işleyen halkın estetik anlayışları evlerinden okunuyor.

Pirinç temelli bir mutfağa sahip olan ada ülkesi, kültürel çeşitliliğini yemeklerine de yansıtıyor. Kahve, çay ve şeker ile tadını koruyan ülkenin renkliliği meyve sularında da görülüyor.

Doğanın kuş gibi şakıdığı Endonezya, yanardağları ile gizemini koruyor. Dünyada görülen sadece iki yerden biri olan Cava Adası’ndaki  ‘mavi ateş’ in büyüsüne kendinizi kaptırabilirsiniz. Bu adada bulunan iki görkemli tapınak… Biri üzerinde kutsallığın kabartmalarla ölümsüzleştirildiği Borobudur, diğeri yaşanılamayan bir aşkın en yakın tanığı olan Prambanan’dır.

Tanrıların Adası Bali… Hindu geleneklerinin yaşadığı bu ruhani adanın tapınakları farklı bir dünyayı fotoğraflamak isteyenleri, dağları trekking yapanları, nehirlerinin çılgın dalgaları da rafting severleri bekliyor. Tapınakların koruduğu ada, mistik havası ile size saklı kalmış bir hazinenin kapısını açıyor adeta. İnançlarını yemekleri, tropikal meyveleri, pirinç terasları ve yağmur ormanları ile pekiştiren ada, kumsalları ile de cennetten bir köşe vadediyor. Aldığınız oksijenin ruhunuzu rahatlatması için maharetli ellere bırakılan Bali masajı, oradan getirilen en güzel anı olmalı.

Endonezya turu için de gerekli olan bilgiler; görülmesi gereken yerleri, Jakarta, Borobodur Tapınağı, Prambanan Tapınağı, Bromo Yanardağı, Bali adası hakkında bilgilere Popüler Şehirler ve gezi zamanlaması, sağlık, vize bilgileri, para birimi, yemek kültürü ve diğer detaylara Sıkça Sorulan Sorular bölümünden ulaşabilirsiniz.


Jakarta:

Endonezya’nın başkenti ve en büyük şehridir. 8,5 milyonluk nüfusuyla ülkenin ekonomik, siyasi ve kültürel merkezidir. Endonezya ve Güneydoğu Asya’nın en kalabalık şehri olmasının yanında dünyanın da 12.en büyük şehridir. Jakarta kelimesi cayakarta’dan gelmekte olup “zafer” anlamına gelir. Uzun süre Hollanda kolonisi olarak tarihte yerini alan şehir, 2.Dünya Savaşı sonrasında Endonezya’nın bağımsızlığını ilan etmesiyle ülkenin baş şehri oldu.  Ulusal Anıt (Monas) ve İstiklal camii şehrin simgesi olan yapılardır.  İstanbul’la kardeş şehir olan Jakarta, birçok anlamda İstanbul’la benzerlik gösterir. Mesela trafiği İstanbul’u hiç aratmayacak seviyededir. Hollanda kolonyal döneminden kalan binalar ve kiliseler, zamanla İslamiyetin şehirdeki ağırlığını artırmasıyla inşa edilen camilerle ve yüksek katlı binalarla birlikte şehre kozmopolit bir görüntü vermişlerdir. Tipik bir Güney Doğu Asya şehri olan Jakarta’da geçen sene Asya Oyunları düzenlendiğinden şehrin alt yapısında oldukça gelişme sağlanmıştır. Ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken Kota Tua (eski tarihi şehir) bölgesi mimari açıdan çok hoş görüntüler sunmaktadır.

 

Borobodur Tapınağı:

Java Adası'nın Yogyakarta şehrinde bulunan bu tapınak, Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Tek parça olarak düşünüldüğünde dünyanın en büyük Budist tapınağı olma özelliğine sahiptir. M.S. 750 yıllarında yapımına başlanan bu tapınak 75 yıl süren çalışmalar sonucunda tamamlanmıştır. Yapımında her biri 40 kg ağırlığında 2 milyon adet blok taş kullanılmıştır. 504 buda heykeline, 2760 rölyefe ve 72 tane stupaya sahiptir. Yakınında bulunan volkanın aktif olduğu dönemlerde saçtığı küllerin altında yıllarca kalan tapınak 1814 yılında keşfedilmiştir. Tapınağın üstünde ters olarak duran onlarca devasa çan heykelini andıran perfore stupalar sabahın ilk ışıklarında inanılmaz görsel şölen sunmaktadır. Hemen tapınağın karşısında bulunan Yanardağ ise bu şöleni taçlandırmaktadır. Budistler için neredeyse bir Hac anlamına gelen bu tapınak ziyareti, Endonezya seyahatinin en önemli parçasıdır diyebiliriz.

 

Prambanan Tapınağı:

Java adasının Yogyakarta şehrinde bulunan bu tapınak, Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde yer almaktadır. 9.yy.dan kalan bu Hindu tapınağı sadece Endonezya’nın en büyük Hindu tapınağı olmakla kalmayıp, Güneydoğu Asya’daki en büyük Hindu tapınaklarından biridir. Hint mimarisinin tipik uzun boylu ve sivri mimarisi burada da gözlenmektedir. Hindu tanrıları Brahma , Vishnu ve Shiva’ya ayrı ayrı adanmış bölümleri bulunan tapınak kompleksi içinde büyüleyici güzellikte kabartmalar ve heykeller bulunmaktadır.

 

Bromo Yanardağı:

Surabaya şehrinden 3-4 saatlik yolculukla ulaşılan Bromo Tengger Semeru doğal parkı içinde bulunan yanardağların bir arada oluşturduğu görüntü, dünyanın tartışmasız en panoramik görsel zenginliklerinden birini ortaya koymaktadır. Halen aktif olan 2 yanardağa eşlik eden diğer yanardağların bir arada bulunmasıyla ortaya çıkan bu görüntüyü her sabah gün doğumunda yüzlerce kişi izlemek için jeep’lerle Seruni isimli tepeye çıkmaktadır. Güneşin ortaya çıkmasına kadar duman püskürten bu 2 yanardağ, havanın aydınlanması ve ısınması ile dumanlarını önce azaltmakta, sonra da karanlık çökene kadar durdurmaktadır. Bu manzaranın tadını çıkarttıktan sonra, kraterlerden birinin kenarına kadar çıkıp, aktif haldeki yanardağa bakmak da mümkün. Gece karanlıkta 10 derece ısıda başlayan ve gün doğumundan 2-3 saat sonra 30 derece sıcaklıkta biten bu büyük macera istisnasız herkes için çok etkileyici bir deneyim.

 

Bali adası:

3,5 miyonluk bu küçük ada, % 93 Hindu olan yerel halkının her gün adada bulunan 25.000 tapınak ve 2,5 milyon sunağa bıraktıkları sunular sayesinde “Tanrıların Adası” tanımlamasını fazlasıyla hak ediyor. Sörfçülerin, raftingcilerin, deniz tatilini sevenlerin, doğa aktivitelerini takip edenlerin, kültürel seyahat meraklılarının her yıl tekrar tekrar geldiği Bali, ziyaretçilerine beklediklerinden çok daha fazlasını sunmaktadır. Plajları, yağmur ormanları, tropik meyveleri, pirinç terasları ve eşsiz güzellikteki doğası ile Bali balayı seyahatleri için de fazlasıyla tercih ediliyor. En güzel tapınakları Tanah Lot, Uluwaki, Ulun Danu Beratan, Kutsal Su, Saraswati’dir. Yağmur ormanlarının olduğu bölgede bulunan ve yerel sanatçıların yaşadığı Ubud bölgesi, Julia Roberts’ın oynadığı “Eat, Pray and Love” filminin Ubud’da çekilen bölümlerinden sonra üne kavuşup binlerce turist çeken bir yer haline gelmiştir. Bali, Julia Roberts gibi buraya aşkı bulmaya gelenlere aynı oranda cömert davranır mı bilinmez ama bu adaya aşık olmadan ülkesine geri dönenlerin sayısı da çok azdır.

- Endonezya Turu İçin Gezi Zamanlaması

Endonezya'yı ziyaret yoğun olduğu zaman, havanın; adaya atlamak, şnorkelli yüzme ve kumsalda dinlenmek için mükemmel olduğu Nisan ve Ekim ayları arasıdır. Ekvator'u Aşan Endonezya, tüm yıl boyunca sıcak ve tek değişiklik, ülkenin özellikle güneyde yaygın yağmur gördüğü Kasım ve Mart ayları arasında geliyor. Yağmur, sahilde dinlenmek için planlarınızı bozsa da, bazı hoş değişiklikler getiriyor. Endonezya’nın zengin tapınak koleksiyonu yılın bu zamanında genellikle daha sessizdir ve keşifleri çok daha tatmin edici hale getirir. Manzara güzel ve dağlık bölgelere girerseniz, sıcaklıklar daha düşüktür, bu da alçak yerdeki nemli koşullardan hoş bir değişiklik olabilir.

 

- Endonezya Turu İçin Dikkat Edilmesi Gereken Sağlık Konuları​

Endonezya’ya girişlerde herhangi bir aşı zorunluluğu bulunmamaktadır. Yenilecek yemeklerde sağlığınızı olumsuz etkileyecek bir sorun olacağınız sanmıyoruz. Musluk suyu içmemenizi öneririz.

 

- Endonezya Turu İçin Vize Bilgileri  

Umuma Mahsus Pasaport hamilleri Endonezya’da kapı vizesine tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.

 

- Uçuş Süreleri    

İstanbul ile Jakarta arası direkt uçuş imkanı mevcut olup uçuş süresi 12 saattir.

 

- Endonezya'nın Para Birimi     

Endonezya’nın IDR Endonezya Rupiahı'dır. 

 

- Endonezya ile Saat Farkımız       

Endonezya'da Cakarta ile Türkiye arasında kış tarifesinde 4 saatlik saat fark bulunmaktadır. Türkiye’de saat 12.00 iken Endonezya’da 16:00'dır. Bölgeler ve dönemlere göre saatler değişebilir.

 

- Endonezya'da Telefon Kullanımı       

Tüm cep telefonu operatörleri, hattınız uluslararası dolaşıma açıksa kullanılabilmektedir. Bölgelere göre şebeke sorunları yaşanabilir.

 

- Endonezya Gezisi İçin Kıyafet ve Gerekli Eşyalar

Kolayca giyilip – çıkarılabilecek tişört, kısa ve uzun kollu gömlekler, pamuklu pantolonlar, şort, rahat yürüyüş ayakkabıları, akşamları için ince bir mont almanızı öneririz. Bunun dışında; şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi, olası gürültüye karşı kulak tıkacı, fotoğraf makinesi, video kamera ve bunların şarj aletleri ve yedek hafıza kartları da getirebilirsiniz.

 

- Endonezya'nın Yemek Kültürü             

Güney Doğu Asya’da tavuk, deniz mahsulleri oldukça yaygındır. Yemeklerde yöreye özgü baharatlar kullanılır ancak tur boyunca aldığımız yemeklerin damak lezzetinize uygun olduğunu hissedeceksiniz.

 

- Endonezya'da Elektrik            

Bahsedilen ülkelerin hepsinde elektrik 230 volt  Prizler Cve F tipi prizlerdir.   

 

- Endonezya'da Alışveriş          

Bahsedilen ülkelerden hediyelik eşyalar dışında gidilen ülkeye özgü el sanatları ürünleri ve doğal yiyecek ve içecek türü şeyler bulamanız mümkündür. Ayrıca elektronik eşya vb. gibi şeyler de temin edebilirsiniz. Ancak elektronik eşyaların ülkemize getirilmesi ile ilgili kısıtlama mevcuttur. Bunun üzerindeki sayılara gümrükte el koyuluyor.

 

Önemli Not

*Pasaport sürelerinin, Endonezya turu bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliğinin bulunması ve en az iki boş sayfanın olması gerekmektedir.*