Botsvana


Burada toprak insana benziyor...

Kalahari Çölü’yle birlikte şerit şerit alüvyonlu yollar kenarda köşede yaşlı bir yüz gibi çiziyor toprağı. Toprak kokusu sarıyor etrafı ve kırmızı zemin bir yumak gibi eriyor taşıyor ayaklar altından. Güneş en tepede toprağın hemen altından çıkar gibi sarıyor sımsıcak; bir çöl havası gibi susuzluğu çağıran havası antilopların geçişiyle dağılıyor ve rüzgar hafif bir esinti olarak Botsvana’ya Güney Afrika Platosu’ndan geliyor...

Gökten inen sel suyu çöl olan alanı bir deltaya dönüştürüp hayat verdiğinde yüzlerce çeşit kuş türü ve doğa varlığı yaşam pınarını bulur ve kurak topraklar o sessiz hayatlarından yeniden canlanır birbirleriyle cıvıldaşır ve renklenir... Bir gölge oyunu gibi Botsvana bir var bir yok... 

Botsvana turu için de gerekli olan bilgiler; görülmesi gereken yerleri, Kalahari, Duba Ovaları,Moremi Vahşi Yaşam Bölgesi hakkında bilgilere Popüler Şehirler ve gezi zamanlaması, sağlık, vize bilgileri, para birimi, yemek kültürü ve diğer detaylara Sıkça Sorulan Sorular bölümünden ulaşabilirsiniz.


Orta Kalahari Vahşi Yaşam Bölgesi

Botsvana’nın tam kalbinde koruma altında bir doğal park. Kalp benzetmesi rastlantı değil binlerce yüreğin attığı bir merkez: antiloplar, zürafalar, zebra ve akbabalar ve sair bir çok canlı.

Diğer taraftan bölgede bulunan avcı-toplayıcı yerel halk Buşmanlar armağan dünyasının en başat aktörleri olarak yer alırlar. Yıllar önce unutulan ama dünyada hali hazırda var olan armağan ekonomisi, bölgede turizmi kendisine şiar edinmiş günümüz ekonomi dünyasında bir nefes gibiler.  Kuraklık mücadele edilesi bir düşman olarak bölgede yer alıyor. Gezerken bir tarihi ve orada var olan konjonktürü bilmenin de gerekli olduğunu düşünerek...

 

Moremi Vahşi Yaşam Bölgesi

Okavango Deltası’yla çöl sınırında hatırı sayılır büyüklükteki yerin adı olarak Moremi, değişken su debisine bağlı olarak, orman ve düzlükler içerisinde vahşi yaşama imkan veren eşsiz doğasını hiç çekinmeden gözler önüne seriyor.

Safari görsel bir şölene dönüşerek bölgeyi ikiye bölen Khwai Nehri’yle bütünleşip hayata karıştıklarında bir bütün olup suaygırlarını ve timsahları, çitaları ve çeşit kuş türlerini buluşturur...

 

Orta Okavango Deltası

Okavango Nehri’nin gökten inip de eriyip gittiği alan buralar. Çölle tezat oluşturan yaşam kaynağı, yüzölçümünü dahi değiştiren bir verimliliğe sahip. Kıvrak bir havayla ortamı hareketlendiren nehir, geçtiği kareleri siyah beyazdan renkliye çevirir gibi hayata döndürür.

Diğer taraftan bahsedilen yerin bataklık olduğunu söylemek bölgedeki canlı yoğunluğunu da ifade etmek demek. Doğal olarak ve vahşi yaşamın gereği canlıların birbirleriyle beslenme hikayeleri de oldukça fazla. Safari her zamanki gibi bir zevk ve belgeselin en güzel kısmını oluşturuyor. Sualtı yaşamıysa başka bir imkan sunarak yeraltının her türlü zenginliğini sunuyor ziyaretçilerine.

 

Duba Ovaları

Büyük hayvanlar tepişir küçükler ezilir deyimi Duba Ovaları için geçerli değil çünkü herkes büyük burada: aslanla bufalo, hipopotamla fil hepsi bir aradalar.

Bu da bölgede bulunanlara büyük bir safari şölenini mümkün kılıyor. Keza aslanlarla bufalolar arasındaki mücadele her yönüyle bir yaşam mücadelesi. Bir yanda bufaloların direnişi diğer yanda aslanların açlık kavgası bu hayatın da bir özeti. Görmek isteyene bir ders sunuyor bu gerçek yaşam...

- Botsvana Turu İçin Gezi zamanlaması

Botsvana'yı ziyaret etmek için tercih edilen zaman; sıcak, güneşli günler (22 ° C-35 ° C) ve soğuk geceler bekleyebileceğiniz Mayıs ve Ekim arasındaki kurak mevsimdir. Bu aynı zamanda, Okavango Deltası'ndaki su seviyelerinin en yüksek olduğu, Botsvana'nın meşhur su yollarını ve kanalları oluşturduğu zamandır. Yeşil sezon (Kasım-Nisan), tuhaf duşa aldırış etmiyorsanız seyahat etmek için harika bir zamandır ayrıca manzara yemyeşil bitki örtüsüyle açılır ve hayvanlar yavrularını doğurur.

 

- Botsvana Turu İçin Dikkat Edilmesi Gereken Sağlık Konuları

Ülkenin kırsal bölgelerine veya safari yapmaya gidiyorsanız sıtma ve sarı humma ile ilgili tedbirleri almanız gerekmektedir, ayrıca yanınıza tropik bölgelere özel sinek kovucular almanızı tavsiye ederiz.  Eğer maceracı bir yemek yeme alışkanlığınız var ve sokaklarda açıkta satılan yiyeceklerden yiyorsanız; kesinlikle kapalı şişe suyu tüketmenizi, buz, süt ve süt ürünlerinden kaçınmanızı, iyi pişirildiğine emin olduğunuz et ve balık ürünleri tüketmenizi, meyve ve sebzelerin iyi yıkanmış olmasından emin olunması, meyvelerin kabuğunun soyulduktan sonra yenmesini tavsiye ederiz.

 

- Botsvana Turu İçin Vize Bilgileri

Türk vatandaşları Botsvana'ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.

 

 - Uçuş Süreleri

İstanbul ile, Botsvana arasında direkt uçuş bulunmamaktadır. Ülkenin başkenti Gaboron'a, aktarmalı olarak yaklaşık 15 saatte ulaşmak mümkündür.

 

- Botsvana'nın Para Birimi

Botsvana'nın para birimi Pula'dır (BWP). Seyahatiniz için yanınıza Dolar almanızı ve bunun ufak birimlerini yanınızda bulundurmanızı öneririz. Ülkedeki döviz bürolarından yerel para birimini temin edebilirsiniz.

 

- Botsvana ile Saat Farkımız

Türkiye ile Botsvana arasında -1 saat farkı bulunmaktadır. Türkiye'de saat 12:00 iken Botsvana'da 11:00 dir.

 

- Botsvana'da Telefon Kullanımı

Tüm cep telefonu operatörleri, hattınız uluslararası dolaşıma açıksa kullanılabilmektedir. Bölgelere göre değişiklik gösterebilir.

 

- Botsvana Gezisi İçin Alınabilecek Kıyafet ve Gerekli Eşyalar

Kolayca giyilip – çıkarılabilecek tişört, kısa ve uzun kollu gömlekler, pamuklu pantolonlar, şort, rahat yürüyüş ayakkabıları, akşamları için ince bir mont ve ince bir kazak almanızı öneririz.

 

- Botsvana'nın Yemek Kültürü

Botsvana mutfağı diğer Güney Afrika ülkelerine hayli yakındır. Dana ve keçi eti yemeklerde en çok kullanılan et türleridir.

 

- Botsvana'da Elektrik

Botsvana’da 230 V ; D ve G tipli prizler kullanılır.

 

- Botsvana'da Alışveriş

Ülkenin başkenti Gaboron dışındaki bölgelerde alışveriş olanakları pek gelişmiş değildir. Başkent dışındaki bölgelerde, el işi ahşap oymalar, etnik kıyafetler, el işi çömlekler vb. yerel ürünler temin edilebilir.

 

Önemli Not

*Pasaport sürelerinin, Botsvana turu bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliğinin bulunması ve en az iki boş sayfanın olması gerekmektedir.*