Gürcistan


Her bir kültürden çoğalmış ama kendini hiç bırakmamış Gürcistan...

Sırasıyla Arap, Selçuklu, Moğol, Osmanlı, İran ve Ruslar’ın hakimiyetine geçmiş her birinden bir parçasını kendine katmış bir ülke. Fazla dikkat çekmeyen ama keşfedildiğinde bağımlılık da yapabilecek bir ülke Gürcistan. Tiflis’ten nehirle birlikte aktığımızda farklı kültürleri bir arada görmek mümkün. Batum da bu kültürden nasibini almış. İki Laz ustaya yaptırılan Orta Cami, sadeliği ama özellikle ahşap işçiliği ile görülmeye değer ve 12 Havari’den Aziz Matthias’ın anıt mezarının ve bir Osmanlı hamamının da bulunduğu Apsaros Kalesi (Gonio) de bir o kadar anlamlı ve çok kültürlüdür.

Aşkın şehri Siğnaği ya da geleneksel yaşamı görebileceğiniz Ananuri birçok güzellikten yalnızca bazıları. Yemek ve eğlence kültürü olarak da deneyimlemeye değer Gürcistan özellikle şarap konusunda giderek artan bir ilginin konusu. Dağları, nehirleri ve Karadeniz’e olan komşuluğuyla birçok iklimi peşi sıra ya da aynı anda görebilecek denli çeşitlidir. Ama insanları her zaman için güleryüzlü ve yardımseverdir...  

Gürcistan turu için de gerekli olan bilgiler; görülmesi gereken yerleri, Tiflis, Ananuri, Signagi hakkında bilgilere Popüler Şehirler ve gezi zamanlaması, sağlık, vize bilgileri, para birimi, yemek kültürü ve diğer detaylara Sıkça Sorulan Sorular bölümünden ulaşabilirsiniz.


Tiflis

Tiflis Kura Nehri’nin iki yakasında yer alan Gürcistan’ın başkentidir. Tiflis hakkında bildiklerimiz genelde haberler düzeyinde politika ve enerji kaynakları temelli bir ilişkidir. Ancak Tiflis bunun çok ötesinde mimarisi, caddeleri ve kültürüyle bize petrol boru hattı dışında da oldukça önemli şeyler söyler. Bunlardan Kura Nehri’nin kıyısındaki evler sıradan bir dizilişin yanı sıra suya sıfırın ötesinde kayaların bir devamı gibi sıralanmış nehre. Nehrin üzerindeki köprülerle iki yaka birbirine bağlanır. Ve kafanızı kaldırdığınızda sizi her an kontrol altında tutan bir 4. yüzyıl yapısı kaleyi sürekli görürsünüz: Narikala Kalesi.

Dar sokak aralarındaki ahşap cumbalı evler eski şehrin bir özeti gibi. Ve tabii dinlerin kesişme noktası: Sinagog, Camii ve Kilise bir arada. Rustaveli Caddesi şehrin en önemli mekanlarından. Parlamento Binasından, Tiyatro ve Opera Binası’na Bilim Akademisi’nden müzelere ve son olarak Kashveti Kilisesi’nden büyük Belediye Binası’nın ve Merkez Bankası’nın bulunduğu Özgürlük Meydanı’da St. George Anıtı’na uzun bir cadde... Birçok eser barındırmasından belki de ortaçağ şairlerinden, edebiyatçı Şota Rustaveli’nin adı verilir caddeye. Kapsayıcı bir misyona sahip cadde şehre de kimliğini veren yerlerden. Doğası ise karla yeşilin müthiş bir kontrastıyla şekil bulur. Yakınlar yeşil, uzaklar karlı; bir güzellik kontrastı şehrin eskisi ile yenisini andırır... Aynı şekilde şehir gece de gündüz de aynı zıtlıkta güzeldir...

 

Ananuri

Ananuri enteresan bir bölge. Aragvi Nehri’nin hemen kıyısında bir tepe üzerine kurulmuş kale ve kiliseden oluşuyor. 16. yüzyıldan kalma bu yapı mükemmel peyzajıyla nehrin akışına doğru yönelir. Kapı ve pencere oymalarındaki ustalık ve sadelik görülmeye değer. Kilise içindeki freskler Hristiyanlık dünyasının hikayelerini anlatması bir yana, hala seçilebilen canlı renkleri ve kurgusuyla hayret uyandırıyor.

Kale diplerindeki seyyar satıcılar her zaman hazırlar. Geleneksel takı ve eşyaların satıldığı tezgahlar ülkeyi ve insanını tanımak için elverişli ip uçları taşıyorlar. Özellikle Gürcü kalpağıyla fotoğraf çektirmek oldukça revaçta. İster yol kenarında durun şöyle bir bakın ve ruhunuzu temizleyin, isterseniz kenardan hafifçe aşağıya inen yolun sonunda nehre girin ve serinleyin... Tabii suyun sıcaklığa bakmadan yapmayın... 

 

Signagi

Kaheti Bölgesi’nin küçük turistik ‘aşk şehri’ olarak çağırılan merkezidir aynı zamanda büyük ressam Niko Pirosmani’nin de doğduğu yetiştiği topraklar. Surlar içinde planlanmış korunaklı bir şehir. Kuzeyin insanlarının ortak aklı olarak, yerleşim birimleri genelde tepelere doğru ve yamaçlarda. Siğnaği’de de aynı şekilde. Eski evler oldukça iyi korunmuş ve zaten restore edilmiş, dolayısıyla küçük bir Avrupa şehrini de andırmıyor değil. Belki İtalya... İç içe sıkış tıkış gibi görünse de evler ya da belki şimdi oteller demek daha doğru, peyzaja hakim konumda tüm alanı rahatlıkla görebiliyor. Evlerin bir kısmı avlulu, bir kısmı cumbalı, balkonlu ama hep az katlı şirin bakımlı evlerden oluşuyor. Arnavut kaldırımlı ya da taş, dar yollardan yürümesi de oldukça keyifli.

Şehrin en önemli yapılarından Bodbe Manastırı ve çan kulesi dikkat çekiyor. İçerisindeki İncil’den tasvirlerin yapıldığı freskler oldukça güzel ve canlı. Ve hemen altında kutsal olduğuna inanılan bir su kaynağı var. Her iki yapı da Azize Nino’ya adanmış. St. George ve St. Stephen Ortodoks kiliseleri şehrin tepesinden bakıldığında hemen göze çarpıyor. Etnografik ve arkeolojik müze Siğnaği Müzesi’ni de gezebilir bölge ve ülke hakkında da bilgi edinebilirsiniz. Keyifli, huzurlu, kıvamında bir yolculuk için Siğnaği özel bir yer...

- Gürcistan Turu İçin Gezi Zamanlaması

Gürcistan, nemli ve altropik bir iklime sahiptir. Tiflis’te hava yazları ayları sıcak olur,  kış ayları ise soğuk geçer. Ülke de ortalama yıllık sıcaklık yaklaşık 11-15 arası değişir. Ocak en soğuk aydır.  Gürcüstan da genel olarak en fazla yağış Mayıs ve Haziran ayları arasında geçer. Geceleri ise soğuk olabiliceğinden, tedbirli olmakta fayda vardır.

 Gürcistan da  genel olarak  Karadeniz’den gelen nemli havanın da etkisi altına girer. Gür cistan'a’e  nisan, mayıs ve haziran aylarında gidilebilir, Ayrıca eylül ve ekim ayını kapsayan sonbahar dönemi de Tiflis’e gitmek için ideal zamanlardır. Genel olarak ılıman iklime sahip olan Tiflis’in havası gezmek için uygundur.

 

- Gürcistan Turu İçin Vize Bilgileri

Türk vatandaşları, Gürcistan'a gerçekleştirecekleri seyahatlerinde vizeden muaftır ve pasaport veya nufüs cüzdanınız ile seyahat edebilirsiniz.

 

- Uçuş Süreleri

İstanbul ile, ülkenin başkenti olan Tiflis arası uçuş süresi yaklaşık olarak 2 saat 15 dakikadır. İstanbul - Batum uçuşu ise 2 saattir

 

- Gürcistan'ın Para Birimi

Gürcistan‘ın para birimi Gürcistan Larisi'dir (GEL). Seyahatiniz için yanınıza Euro veya USD alarak, ülkedeki döviz bürolarında yerel parabirimini temin edebilirsiniz.

 

- Gürcistan ile Saat Farkımız

Türkiye ile Gürcistan arasında +1 saat fark bulunmaktadır. Türkiye’de saat 12.00 iken, Gürcistan’da saat 13.00’dır.

 

- Gürcistan'da Telefon Kullanımı

Tüm cep telefonu operatörleri, hattınız uluslararası dolaşıma açıksa kullanılabilmektedir.

 

- Gürcistan Gezisi İçin Alınabilecek Kıyafet ve Gerekli Eşyalar

Yanınıza kolayca giyip çıkarabileceğiniz tişörtler, kısa ve uzun kollu gömlekler, pamuklu pantolonlar, rahat yürüyüş ayakkabıları ve akşamları için ince bir mont ya da hırka almanızı öneririz. Sentetik olmayan ve pamuklu kıyafetler tercih etmenizi tavsiye ederiz. Yağmur ihtimaline karşı bir yağmurluk ve şemsiye de getirebilirsiniz. Bunun dışında şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi, olası gürültüye karşı kulak tıkacı, fotoğraf makinesi, video kamera ve bunların şarj aletleri ve yedek hafıza kartları da getirebilirsiniz.

 

- Gürcistan'ın Yemek Kültürü

Türk damak tadına son derece benzer bir yemek kültürüne sahiptir. Muhteşem içecekleri, peynirleri, zeytinyağı sofralardan eksik olmaz ve sizin de yemeklerinizde bunları denemenizi öneriyoruz.

 

- Gürcistan'da Elektrik

Elektrik 220/230 volttur ve C tipi ikili ince yuvarlak ve F tipi ikili kalın yuvarlak prizler kullanılmaktadır

 

- Gürcistan'da Alışveriş

Gürcistan'da çok geniş alışveriş imkanları bulunmamaktadır. Fakat yine de bölgeden ufak hediyelik eşyalar vb. alınabilir.

 

Önemli Not

*Pasaport sürelerinin, Gürcistan turu bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliğinin bulunması ve en az iki boş sayfanın olması gerekmektedir.*