Bhutan


Dağlara taşlara yazılan bir ülkenin Lotus mükemmelliğindeki narinliği, kırılganlığı ve inancı Bhutan...

Güneyinde Hindistan kuzeyinde Çin’in arasında kalan ve adı yerel dilde Druk Yul olan (Barışçıl Ejderha Ülkesi) Himalayalar’ın devamında ve dibinde küçük ama duruşu ve inancıyla büyük bir ülke Bhutan... Ülkesine olabilecek olumsuz etkileri bertaraf etmek için sadece sayıyla turisti bünyesine alan Bhutan, sırtını yasladığı muhteşem güzellikteki Himalayalar’dan aldığı sularıyla yemyeşil ve bakımlı bir ülke... Ganj’ı besleyen akarsularının sağladığı yaşam suyu hem ülkenin bir geçim kaynağı hem de oksijen...

Dinsel inanışlarıyla birlikte çevresini koruyan ya da dokunulmaması için yasaklar koyan halk (Drukpa) tapınaklarını bu kutsal gördükleri tepelere, kayalıklara kondururlar. Büyük bir özen ve dikkatle konuşlandırılan binaların adanmış yüreklerin emeğinden çıktıkları çok açık. Takshang Manastırı bu adanmışlığın en büyük kanıtı. Uçurum kenarında belki de doğaya (hayata) en yakın yerde... Özellikle bildiğimiz anlamda bir başkent olarak Thimpu en büyük Budhha heykeli için ya da tüm şenliklerin ve festivallerin yapıldığı alanlar görülmeye değer ya da tam teşekküllü Kale’nin yer aldığı Paro dünya mirası tapınaklarıyla işlenmiş bir mücevher gibi... İnançların gündelik hayatla harmanlandığı Budizm’in yol gösterişinde bir dünya kurdukları, bayrağındaki ejderha ile korunan ülke Bhutan...

Bhutan turu için de gerekli olan bilgiler; görülmesi gereken yerleri, Paro, Punakha hakkında bilgilere Popüler Şehirler ve gezi zamanlaması, sağlık, vize bilgileri, para birimi, yemek kültürü ve diğer detaylara Sıkça Sorulan Sorular bölümünden ulaşabilirsiniz.


Paro

Tarihi binaları ve kutsal alanları ile Bhutan’ın en güzel şehirlerinden birisidir Paro. Aynı zamanda Paro Vadisi doğal güzellikleri ile tanınmaktadır. Sakin bir yaşam süregelmektedir. Geleneksel mimarisi ile ana cadde üzerinde keyifle gezilir alış veriş yapılabilir. Ta Dzong, RinpungDzong, Ulusal Müze görülmesi gereken yerlerdir.

Thimphu

Dünya’nın en ilginç ülkelerinden birisinin başkenti Thimpu, birçok kültürel zenginliği barındırırken şüphesiz en bilinen özelliği ise sıcak kanlı, misafirperver insanlarıdır. Dünya’da tüketim çılgınlığı devam ederken, bu şehir adeta bu duruma yıllarca meydan okumuştur ancak hızlı bir gelişim sürecindedir. Bir yanda modernleşen yüzü diğer yanda Budizm en sade olarak yaşandığı bu şehirde vakit geçirmek oldukça keyiflidir.

Punakha

1960’lara kadar ülkenin başkenti olarak kalmış şehir, hala eski zamanlardaki sakinliğini korumaktadır. Punakha Dzong’u görülmesi gereken en önemli yapıların başında gelmektedir.

- Bhutan Turu İçin Gezi Zamanlaması

Ekim-Aralık, Butan'ı ziyaret etmek için ideal bir zamandır, çünkü hava güneşli bir gökyüzü ile berrak ve taze.

Ocak ve Şubat ayları daha soğuktur, ancak o zamandan Nisan ayına kadar iklim kuru ve hoş kalır ve ilkbaharın sonlarında ünlü orman gülleri muhteşem bir şekilde çiçek açarak vadileri renklendirir.

Mayıs ayından itibaren sıcaklık ve nem artar ve hazirandan eylüle kadar muson yağmurları dağları kaplar. 

 

- Bhutan Turu İçin Dikkat Edilmesi Gereken Sağlık Konuları

Bhutan’a girişlerde herhangi bir aşı zorunluluğu bulunmamaktadır. Eğer maceracı bir yemek yeme alışkanlığınız var ve sokaklarda açıkta satılan yiyeceklerden yiyorsanız; kesinlikle kapalı şişe suyu tüketmenizi, buz, süt ve süt ürünlerinden kaçınmanızı, iyi pişirildiğine emin olduğunuz et ve balık ürünleri tüketmenizi, meyve ve sebzelerin iyi yıkanmış olmasından emin olunması, meyvelerin kabuğunun soyulduktan sonra yenmesini tavsiye ederiz.

 

- Bhutan Turu İçin Vize Bilgileri

Bhutan tüm pasaport tiplerine vize istemektedir.

 

- Uçuş Süreleri

Bhutan’a Türkiye’den direk uçuş olmayıp en uygun ulaşım. Katmandu üzerinden olacaktır. İstanbul - Katmandu: 6 saat 45 dakika, Katmandu - İstanbul: 7 saat 40 dakika, Katmandu- Paro:1 saat sürmektedir.

 

- Bhutan'ın Para Birimi

Bhutan’ın para birimi ise Bhutan Ngultrumu. Yanınıza USD ve bunun da ufak birimlerini almanızı öneriyoruz.

 

- Bhutan ile Saat Farkımız

Türkiye ile Bhutan arasında +3 saat fark vardır. Türkiye'den 3 saat ileridedir.

 

- Bhutan'ın Yemek Kültürü

Mutfak kültürü Türk mutfağına göre farklı bir bölgeye gidildiği unutulmamalıdır. Ülkede baharatlı yemekler, pirinç, et yemekleri ağırlıktadır. Hindistan mutfağına benzemektedir.

 

- Bhutan'da Telefon Kullanımı

Tüm cep telefonu operatörleri, hattınız uluslararası dolaşıma açıksa kullanılabilmektedir. Bölgelere göre şebeke sorunları olabilir.

 

- Bhutan Gezisi İçin Alınabilecek Kıyafet ve Gerekli Eşyalar

Kolayca giyilip – çıkarılabilecek tişört, kısa ve uzun kollu gömlekler, pamuklu pantolonlar, şort, rahat yürüyüş ayakkabıları, akşamları için ince bir mont ve ince bir kazak almanızı öneririz.

 

- Bhutan'da Alışveriş

El yapımı hediyelik eşyalar ve mücevher satın alınabilir.

 

Önemli Not

*Pasaport sürelerinin, Bhutan turu bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliğinin bulunması ve en az iki boş sayfanın olması gerekmektedir.*